Hasznos

KARÁCSONYI ŐRÜLET, ÉV VÉGI HAJTÁS, CÉLOK ÉS CSILLOGÓ SZEMEK

olvasási idő: 4 perc

Mit tegyél, ha úgy érzed, lebénít az a hatalmas zaj, ami ilyenkor év végén vállalkozóként Rád zúdul, letaglóznak az elmúlt év eredményei, amit év elején még teljesen másképp terveztél? Valentin-Gyurics Nikoletta, coach-csal beszélgettem

Az év vége közeledtével hajlamosak vagyunk még jobban stresszelni azon, hogy mi az, amit idén nem tudtunk elvégezni, pedig rajta volt azon a bizonyos listán. Az év elején kitűzött célokra ránézve pánikba esünk, agyalunk és kapkodunk: mi az, ami még talán besűríthető lenne idénre és akkor azt is kipipálhatnánk, hogy jobb legyen a statisztikánk.

Ha pedig a belső frusztrációnk nem lenne épp elég, extrán ránk nehezedik az a külső nyomás, amit ilyenkor magunk körül látunk pl. a social media-n. Mindenki ezerrel pörög, karácsonyi ajánlatokkal bombáz minket, sokatoknak ez a fő szezon, érthető is.

Viszont a hatalmas év végi őrület nem mindenkit pörget fel, sőt, ilyenkor többen csak még demotiváltabbakká válnak. Talán még jobban észreveszed, hogy

  • más mennyire jól csinálja a dolgait
  • másnak mennyivel több követője van, mint Neked
  • más mennyivel több like-ot, hozzászólást kap, mint Te
  • másnak mennyivel szebbek a kreatívjai, jobbak az ajánlatai és még sorolhatnánk.

Ez a külső tényező a belülről érzett pánik mellett extra zaklatottságot is okozhat, ami – valljuk be – senkinek nem jön jókor, különösen így az ünnepek környékén. Ezért tartottam fontosnak, hogy ezt a témát egy szakértővel is megvitassam, hátha találunk megoldást erre a helyzetre és ezáltal többeteknek is segítségére lehetünk.

Valentin-Gyurics Nikoletta standár nálunk, coach. Vele beszélgettem arról, mit tehet ilyenkor egy vállalkozó annak érdekében, hogy minimalizálja a stresszt és könnyebben átvészelje pl. az ilyen karácsonyi időszakot.

Niki: Az első és legfontosabb szerintem, hogy vállalkozóként hozd meg a döntést: valóban meg kell-e Neked nyomnod az év végét. Egyetértek Veled, Anita, tényleg óriási a zaj most a közösségi médiában is, de szerintem nem szükséges csak azért ott lenni, mert mások is ott vannak.

Anita: De jó tipp és milyen igaz! Én pl. a Black Friday-t, úgy ahogy van, kihagyom. Amúgy sem vagyok egy nagy rajongója, de így, hogy vállalkozóként nekem is részt „kellene” vennem benne, még kevésbé szeretem. Szóval kimarad és kész. 

Niki: Helyes. Szerintem ilyenkor lehet például a legjobban gyakorolni NEM-et mondani. Ha nem éri meg a befektetett munka és energia, akkor ne csináld! Nézd meg, hogy ha belehúzol és akár erőn felül is nyomod a karácsonyi szezont, Te ebből mit nyerhetsz. Ha ez megéri anyagilag, elismerésben, akár ideiglenesen a családdal töltött idő rovására is, akkor természetesen csinálni kell, de ha nem…

Anita: … ez nagyon tetszik! Gyakoroljunk nemet mondani. A már októberben leírt terveimből pár napja húztam ki néhányat, fizikailag képtelenség lett volna kivitelezni és még így is úgy érzem, hogy túlnyomom.

Niki: Jól tetted! Ez lenne a második tippem: tervezz és analizálj! Nem mindenki ennyire tudatos, hogy már októberben kész terve van az év végére, de még most sem késő a decembert tervezni. Viszont én nagyon ajánlom, hogy ezt valamilyen formában írásban tegyük meg! Sokkal motiválóbb és valóban nagy ereje van a leírt szavaknak, gondolatoknak. Egyetértesz?

Anita: Nagyon is. A tervezés különösen érdekes és egyébként nagyon fontos téma. Ha még most nem is kezdünk bele, de január elején egyszerűen muszáj ennek időt szentelni. Én is hiszem, hogy az fog megtörténni biztosan, ami le is van írva. Mert ahhoz már lehet igazodni. Nekem a szüleim mindig erre tanítottak: kell, hogy legyen előtted egy cél. Mindig kell, hogy legyen egy cél!

Niki: Ezzel nagyon tudok azonosulni. Tudod, ha van egy célunk, egyetlen fő célunk, amiért az egész vállalkozásba belekezdtünk – és itt most nem arra gondolok, hogy mert ebből majd jól élünk – , akkor sokkal könnyebb az ilyen nehéz vagy nehezebb helyzeteket is átvészelni. Annak, akinek nincs egy konkrét célja és időnként nehezebb helyzetbe kerül – pl. rosszabb a forgalom, kevesebb az ügyfél, eltűnik a fő beszállító, összeomlik a számítógépes rendszer, szinte bármit sorolhatnék, – szóval ilyenkor a nagyon határozott cél nélküli vállalkozó sokkal könnyebben bedobja a kulcsot, mint az, aki tudatosan épít. Utóbbiak tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a nehézségek is a vállalkozói út részei. Egyébként ezért is tetszett az eheti Hajrá Hétfő posztod, szinte ugyanerről írtál.

Anita: Jé, tényleg, valóban! Úgy szólt, hogy ‘A siker nem egy hatalmas lépés a jövődben. A siker egy pici lépés, amit most teszel meg”.

Niki: Ugye, hogy mennyire igaz? És ha Neked van egy fő célod, van egy olyan tevékenységed, amitől egyszerűen csillog a szemed, amit akkor is csinálni akarsz, ha körülötted másik ezer vállalkozó is ezzel foglalkozik, akkor tudd, hogy jó helyen vagy és csak kitartóan haladj ezen az úton tovább!

Anita: Azt hiszem ez lesz a leginkább ideillő végszó! Niki, köszönöm a beszélgetést! Őszintén örülök, hogy Te is standár vagy nálunk!

Niki: Én köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?